Skip to main content

This week’s instalment of the #SBIDinspire series features the re-development of DeVere Tortworth Court Hotel, a historic Gothic mansion which is located within a scenic parkland on the Cotswold Edge, beside the Severn Valley and close to Bristol.

Tortworth Court is an elegant and sophisticated hotel surrounded by enchanting scenery located just outside of Bristol and dating back to the 11th Century. Over the past 12 months the hotel has undergone a lavish refurbishment as part of the DeVere property refurbishment programme. Virtual Resolution has been working alongside DeVerve and its design/development teams to visualise the proposals for Tortworth Court, Wokefield Estate, Latimer Estate and Wotton House. This project was particularly challenging due to the listed nature of parts of the building, the complex ceilings, bookcases and fireplaces required detailed modelling. The CGI’s & 360-degree views created within 3Ds Max, Vray & Photoshop have been used not only to inform guests of the re-development, but also assist the design team and management specify fittings and fixtures that would enhance this beautiful building.

SBID had the opportunity to speak with Tim Power, Director of Virtual Resolution about this outstanding CGI & Visualisation project.

Company: Virtual Resolution

Project:  DeVere Tortworth Court Hotel

Project Location:  Britsol, United Kingdom

DeVere Tortworth Court Hotel, Bristol, UK, UK Design, UK Hotels, Hotels, Interior Design, CGI, Visualisation, Virtual ResolutionWhat was the client’s brief?

We have worked on a wide range of projects with the Principal Hotel group to support a major UK wide refurbishment programme. Our CGIs and 360 degree views have helped bring to life proposed multi-million pound refurbishments at a number of their properties.

For this project DeVere’s design and development team partnered with us to visualise their proposals to transform Tortworth Court in the Cotswolds.  Each image was to be used as part of the design, sign off and public engagement process and therefore had to accurately portray the internal and external design teams’ aspirations.

Each view clearly visualised the proposed fittings and fixtures as well as showcasing exactly how each detail integrated with the existing buildings and complemented the features that would be retained. We were commissioned to create stunning visuals that accurately represented the design proposals for the mansion house, including its guest suites, bathrooms, main bar, function rooms, meeting rooms and exceptional Victorian conservatory, The Orangery.

DeVere Tortworth Court Hotel, Bristol, UK, UK Design, UK Hotels, Hotels, Interior Design, CGI, Visualisation, Virtual ResolutionWhat inspired the design of the project?

The inspiration for this tasteful refurbishment was to maximise the essence of a grand English Country Estate, rooted in tradition but with a contemporary and eclectic approach. The space would reflect the grand traditions of Great Britain and the country manor house, with a modern feel that combined comfort and style with grace and character.

DeVere Tortworth Court Hotel, Bristol, UK, UK Design, UK Hotels, Hotels, Interior Design, CGI, Visualisation, Virtual ResolutionWhat was the toughest hurdle your team overcame during the project?

Tortworth Court is a Grade II listed Victorian mansion and the complex ceilings, bookcases and fireplaces required detailed modelling. The building has some stunning features and our challenge was to portray these accurately and to scale in each of our visualisations, whilst showing how the contemporary design elements would work seamlessly with these assets to create an impressive overall impact.

DeVere Tortworth Court Hotel, Bristol, UK, UK Design, UK Hotels, Hotels, Interior Design, CGI, Visualisation, Virtual Resolution

What was your team’s highlight of the project?

The design team at DeVere Hotels had truly great vision and it was a real privilege to work alongside them to bring their ideas to life. The whole Virtual Resolution team found this an inspiring project to work on and we enjoyed playing our part in creating a series of great images which have now been turned into reality.

DeVere Tortworth Court Hotel, Bristol, UK, UK Design, UK Hotels, Hotels, Interior Design, CGI, Visualisation, Virtual Resolution

Why did you enter the SBID International Design Awards?

We do some fantastic work that regularly pushes boundaries and exceeds client expectations. We rarely shout about it but in the case of Tortworth Court we felt the project was a perfect example of how CGI and visualisation can be used effectively to create a more experiential approach to marketing and interior design.

DeVere Tortworth Court Hotel, Bristol, UK, UK Design, UK Hotels, Hotels, Interior Design, CGI, Visualisation, Virtual Resolution

Questions answered by Tim Power, Director at Virtual Resolution. 

To ensure you are kept up to date with the latest inspiration sign up for our newsletter and follow us on social media.

If you missed last week’s Project of the Week with the artful restaurant Alkimia click here to see more

Entries were received, finalists deliberated and the winners of the SBID International Design Awards 2017 have been announced! Click here to see the full list.

We hope you feel inspired! Let us know what inspired you #SBIDinspire

Virtual Resolution| SBID International Design Awards 2017

This week’s instalment of the #SBIDinspire series features Alkimia, an artfully abstract restaurant located within the heart of Barcelona.

Alkimia is located on the main floor of a modernist building (dating back to 1864) which had previously been left unoccupied for 40 years. The project design was carried out taking into consideration two main elements: the pre-existing architectural context (including its old patina & typology) and the specific gastronomic offer of the Michelin-starred restaurant Alkimia (the menu is 80% fish). The designers wanted to establish a meaningful relationship between the architectural context & the new design. Safeguarding the existing architectural context of the building was paramount. Generating a sensory path where customers are indulged by flavours, fragrances, and all sorts of perceptions were also an vital part of the Alkimia experience.

The restaurant has been conceived as a continuous scenography fostering a seamless sensory experience. The different parts of this scenography feature ocean inspired skins, art installations & custom-made furniture which establish a unique relationship with the surrounding space. Nothing is forever, everything is bespoke. In order to preserve the existing architecture, neither structural interventions nor permanent transformation of the building were proposed. Even the vintage patina on the walls has been kept. Overall, the project is based on a dialogue between digital fabrication and craftsmanship.

SBID had the opportunity to speak with Carmelo Zappulla, PHd Architect with External Reference. 

Company: External Reference and Chu Uroz

Project: Alkimia 

Project Location:  Barcelona, Spain. 

Alkimia, Barcelona, Restaurants, Spain, Design, Interior Design, Restaurant Design

What was the client’s brief?

The restaurant is located in the centre of Barcelona, on the main floor of a modernist building (dating back to 1864) left unoccupied for 40 years. The project design has been carried out taking into consideration two elements: the pre-existing architectural context (including its old patina and typology) and the specific gastronomic offer of the Michelin-starred restaurant Alkimia (which is 80% based on fish).

Alkimia, Barcelona, Restaurants, Spain, Design, Interior Design, Restaurant Design

What inspired the design of the project?

1 – The relationship between old and new, digital and artisan.

The project was conceived as a series of physical interventions, or artistic installations that work as mobile or ephemeral devices in dialogue with the old apartment. These elements are the ‘fish spine’ which generates a path that bring you from the reception to the dining rooms and which separates the Unplugged from the formal area.

2. The ‘Alkimia Lab’ is making a new interpretation of the nobiliary entrance of the apartment.

3. The winery, the gallery, the sofa, all the elements are contemporary, new filters that allow you to see the old space and patina.

All these elements are designed using cutting edges parametric software. The fabrication is created through a digital fabrication process, artisanal knowledge and hard work. For example the mold of the AURA chair is 3D printed however its production is completely traditional: cast aluminium, hand welding and polishing, upholstery…

4. The Jordi Vila’s Cousin and his vision of mixing together traditional ingredients with new techniques like an alchemist. From this, the name Alkimia.

 

Alkimia, Barcelona, Restaurants, Spain, Design, Interior Design, Restaurant Design

What was the toughest hurdle your team overcame during the project?

To design all the custom made furniture, components and manage and instruct manufacturers who had never completed something as challenging.

Alkimia, Barcelona, Restaurants, Spain, Design, Interior Design, Restaurant Design

Why did you enter the SBID International Design Awards?

Because it is a very prestigious award.

alkimia, barcelona, interior design, design

Questions answered by Carmelo Zappulla, PHd Architect at External Reference.

To ensure you are kept up to date with the latest inspiration sign up for our newsletter and follow us on social media.

If you missed last week’s Project of the Week with the historic York Theatre Royal click here to see more

Entries were received, finalists deliberated and the winners of the SBID International Design Awards 2017 have been announced! Click here to see the full list.

We hope you feel inspired! Let us know what inspired you #SBIDinspire

External Reference| SBID International Design Awards 2017

 

alkimia, barcelona, interior design, design

Alkimia, Barcelona, Restaurants, Spain, Design, Interior Design, Restaurant Design

Alkimia, Barcelona, Restaurants, Spain, Design, Interior Design, Restaurant Design

Today’s post is dedicated to the second installment about the recently opened The Wellesley hotel in Mayfair.

A lot has happened since Part 1 when A-Gent of Style reviewed the ground floor public areas of the already prestigious hotel.

But first and foremost, congratulations are in order: The Wellesley and award-winning Interior Design company Fox Linton Associates have been shortlisted for three awards at the 2013 European Hotel Design Awards; The Jazz Lounge and Oval Restaurant, The Crystal Bar and also The Suites are now in competition.

What an impressive achievement. Highly deserved.

A-Gent of Style was granted access to all floors of this 5-star ‘new kid on the block’ (The Wellesley itself confirmed it is not a 6-star hotel despite the media hype before its opening) and is taking you today on a private tour of the guest rooms.

Above the public areas of the ground floor, The Wellesley is graced with 36 guest bedrooms spreading over seven floors, the last two culminating in the signature Wellesley Penthouse offering a private terrace with stunning views of Hyde Park.

Every room offers 24-hour-butler-service and is individually finished with sumptuous décor and amenities, equipped with the latest state-of-the art technology ( electric curtains, 52″ flat screen TVs, in-room laptops, Samsung control tablets and complimentary Wi-Fi), all cleverly integrated in the bespoke elements.

The rooms are sheathed in a palette of cream, ivory and off-white – mostly faux leather panels on the walls, luxurious wall-to-wall carpets and beautifully drapes of pleated fabric on the windows – with different accent colours (gold or burgundy in the Deluxe rooms), and some of the bespoke joinery designed by Fox Linton Associates is made of Art Deco-favoured ebony Macassar in a high gloss, veneer-finish. There are hints of brass and bronze in the custom-made lamps by Dernier & Hamlyn (who also created the chandeliers on the ground floor) and also the ribbed lever handles by Joseph Giles (but polished nickel on the bathroom side). The stepped, coffered ceilings provide soft and flattering glow that complement the colour schemes. Elegant black and white framed photographs from Vogue and Vanity Fair archives, probably shot by Blumenfeld, are scattered around the rooms (and the corridors). The headboards are upholstered in leather and the deluxe king-size beds are enveloped in customised luxurious bedding.
A perfect night, no doubt, to be had in the arms of Morpheus.

The Penthouse floors comprise the Churchill Suite, Wellesley I, Wellesley II and Penthouse Suite which are the jewels in the crown of The Wellesley. The latter is situated over the top two floors which are linked by a private leather-panelled staircase. This suite can boast its own private terrace, boardroom and personal humidor.
All the rooms are interconnected and give a great sense of rhythm, fluidity, privacy and exclusivity.

Here, the rooms are wrapped in a palette of champagne and pearl, the accent colours on the sensuous mohairs and velvets are rich, saturated midnight blues and browns, and there are hints of silver and gold to express the glitzy “Roaring Twenties”/Hollywood feel.

A-Gent of Style found the stepped, travertine Art Deco fireplace simply sublime.

A humidor and a wine cabinet, both in high gloss Macassar, are flanked on both sides of the dining table.

All the bathrooms at The Wellesley are equally stunning: the focal point is unquestionably the beautiful, deeply veined Italian Carrara Arabescato marble on the floor and on the walls which give the rooms great character, substance and grandeur. The shiny mirrored, silver-polished vanity units and shelves add a sense of elegance. Top-end bathroom fixtures and accessories by Dornbracht and Villeroy & Boch finish off the décor superbly well.

So, whatever takes your fancy – a top-notch cigar, Cognac, cocktail, intimate meal, celebratory Afternoon Tea or romantic stay in a suite (A-Gent of Style will happily settle for all of them. At the same time) – The Wellesley is the latest ultimate hideaway in London to ‘Chanel’ your inner Agatha Christie in stylish and tasteful surroundings.

A-Gent wishes Fox Linton Associates and The Wellesley good luck on November, 19 at the EHDA awards ceremony.

Author: French Interior Designer Fabrice Bana, founder and editor of A-Gent of Style

Join SBID

Find out more about our flexible membership structure.

Apply Online