Skip to main content

Please accept our Terms of Use.

This website uses cookies to improve your experience. By continuing to use the site you’re agreeing to our terms of use and privacy policy.

Project of the Week

This week’s instalment of the #SBIDinspire interior design series features a four-bedroomed, new-build residential property in Berkshire. Allison Pidgeon Interiors worked together with the developer on the specification design throughout. Using their many years of expertise to uniquely tailor the interior design to flow seamlessly with the specification, reflect the aspirations of the purchaser profile, and also the Client’s vision for the development. This resulted in the delivery of a super stylish, yet exquisitely comfortable interior through a stress-free and enjoyable process enhanced by the collective commitment of trusted tradespeople, meticulous project management, and outstanding service. These carefully managed interiors were delivered on time and within budget without compromising on quality, craftsmanship or superior design.

Sector: Residential Design

Company: Allison Pidgeon Interiors 

Project:  Oak Apples Drive

Location: Berkshire, United Kingdom

What was the client’s brief? 

We offered a uniquely personal service to our Client, drafting suggested furniture layouts for all plots on the development. These enabled him to plan functional heating, lighting and electrical layouts for all plots. We also assisted in specification selections throughout, ensuring a nice flow of palette and a high quality of finishes. We joined our Client in numerous meetings at various show rooms to select kitchen and bathroom products and finishes, floor and wall tiling, carpets and hard flooring, paint colours and internal doors and door furniture. We even selected paint colours for the front doors.

Once all these selections were made we used our extensive expertise in residential design, and our research in understanding the target market, to curate timeless interiors which reflect the high quality specification on the development.

What inspired the interior design of the project? 

The choice and quality of the specification, the purchaser profile, local competition and the Client’s own vision inspired the remainder of the project. We avoided whimsical trends, garish patterns and colours, and instead focused on providing tactile, comfortable interiors in a muted soothing palette, which are aspirational and sophisticated. We believe this direction was correct for the target market.

Many of the items we supplied were made bespoke for the project including upholstery, soft furnishings, window treatments, furniture, artwork and florals, and we sourced beautiful objects with which to complete dressing of the property.

What was the toughest hurdle your team overcame during the project?

To be honest the project was a dream with a delightful Client and we didn’t have any major hurdles.

What was your team’s highlight of the project?

We were delighted to see the property installed and complete, but this was surpassed by our Client’s sheer delight when we handed the property over to him (a day ahead of schedule). The positive feedback we’ve received from the selling agents and interested buyers and the fantastic testimonial our Client has written have all been highlights of the project.

Questions answered by Allison Pidgeon, Director of Allison Pidgeon Interiors

If you missed last week’s Project of the Week featuring a lavish interior for an new residential development, click here to see more.

We hope you feel inspired by this week’s residential design! Let us know what inspired you #SBIDinspire

Image Credits: Photography by Chris Snook

Project of the Week

This week’s instalment of the #SBIDinspire interior design series features a prestigious residential property in the heart of Mayfair with the restoration of a grade II listed townhouse in one of London’s most illustrious addresses for the rental market. Working in close collaboration with Schiller Beynon Interior Design, Shape London, and Cumming Corporation, Portview applied their artisan skills in craftsmanship to uncover a plethora of classical, period features that complement the chic, contemporary interior. Spread over five floors, the spacious property is the perfect retreat from the hustle and bustle of city living, with large, expansive rooms that boast opulent ceilings and ample natural light. Positioned just 0.1 miles from Hyde Park and 0.6 miles from Bond Street, the property offers the city’s most popular leisure destinations just around the corner.

Sector: Residential Design

Company: Portview Fit Out Specialists

Project: Mayfair Townhouse Restoration

Location: London, United Kingdom

What was the client’s brief? 

The brief was to inject the house with a new lease of life by restoring the beautiful period features throughout the property and combine them with new, premium quality finishes and a contemporary colour palette. Essentially, our task was to mix the old with the new to create a very understated, yet luxurious interior that is compatible with modern living.

What inspired the interior design of the project? 

As this was a residential refurbishment for the rental market, we used our experience in restoring listed properties to deliver an interior that retained its historical integrity to uncover and develop period features into a number of unique selling points.

The house comprises of two reception rooms, a large dining room, and a ground floor drawing room that is located just off the main entrance hall where a stunning console table made of marble, metal and painted wood, awaits. The vestibule area on the first floor – dressed minimally with beautiful basket weave oak flooring – is particularly impressive as an ideal space for entertaining guests.

The master bedroom occupies the second floor and benefits from a separate dressing room and marble clad bathroom that has been finished with a bronze trim and matching brassware. An additional three bedrooms are located on the third floor, each tastefully dressed to the same exacting standard.

From top to bottom, elements of surprise await guests at every level. A great example of this is a roof terrace which boasts stunning views of the surrounding area, ideal for relaxing in the sunshine or socialising casually with friends.

For the lower ground floor, a further bedroom (and bathroom) can be found. In addition, the family kitchen offers a more informal dining space and features a rear, private entrance via the patio garden.

What was the toughest hurdle your team overcame during the project?

Working with a listed building presents a number of unique challenges. In this case our biggest challenge was the grand nineteenth century staircase, which was actually installed in the mid-1800s from another building. To make it structurally sound, we had to work closely with our engineers and the listed building officer to position the staircase in the correct place, level it out and make it fit for purpose.

In addition, the basement comprised of a lot of small, tiny rooms that needed to be opened out to create more classically proportioned spaces that are in keeping with the architectural style of the building.

What was your team’s highlight of the project?

The transformation has really been quite remarkable and it’s all largely down to the great relationships we have with our project partners. The Portview team work tirelessly to ensure every detail is carefully considered and that every finish is crafted to the highest standard. The biggest highlight by far is the fact that we exceeded the client’s expectations and that they are very happy with the finished look.

Questions answered by Simon Campbell, Managing Director at Portview

If you missed last week’s Project of the Week featuring Discovery’s new, inspiring and 5-star green rated head office which stands as an architectural landmark in South Africa, click here to see more.

We hope you feel inspired by this week’s residential design! Let us know what inspired you #SBIDinspire

Portview Fit Out

Portview Fit Out residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
Portview Fit Out residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
Portview Fit Out residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
Portview Fit Out residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
Portview Fit Out residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
Portview Fit Out residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

Project of the Week

This week’s instalment of the #SBIDinspire interior design series features a timeless residential design for a young family of three. Inspired by 1930’s American luxury interiors, the apartment incorporates stylistic Art Deco influences as well as classic New York city design qualities throughout in light of the family’s vision after returning from a recent trip to NYC. Alexandr Shepel Architecture and Design worked closely with the client to create a design scheme which complimented their needs, requirements, lifestyle and tastes, whilst also reflecting Alexandr’s signature style as an interior designer. 

Sector: Residential Design 

Company: Alexandr Shepel Architecture and Design

Project: Private Apartment

Alexandr Shepel, Private Apartment residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

What was the client’s brief? 

The project was designed for a young family of three. At that time, the owners of the apartment had recently returned from a trip to New York and were still fresh in the memory of the impressions, designs and inspirations found in the local interiors, architecture and atmosphere of this fascinating city so naturally, they wanted us to capture this ‘New York city vibe’ in the design of their new family apartment.

Alexandr Shepel, Private Apartment residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

What inspired the interior design of the project? 

Based on the client’s travels, the inspiration for the project was found in the American luxury interiors of the twentieth century, namely the 1930’s and the rapid flowering period of Art Deco with bright memories of Manhattan and New York.

The client’s fully shared and provided us with their stylistic vision and gave us full freedom to its realisation that in result was embodied in a perfect and verified, modern but classic interior.

I had a goal to create a timeless interior within my signature style as an interior designer. I worked closely with the clients to ensure the process from initial concept to final completion were both easy and to their requirements.

Alexandr Shepel, Private Apartment residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

What was the toughest hurdle your team overcame during the project?

We were given very short time frame to implement the design of the project. We had only one year from project’s inception itself to develop the concept, designs, logistics, implementation and final fit-out.. Just 12 months and a 200 m2 space in which also needed some repairs before proceeding to implement the final interior design scheme.

Our task was to develop a design project and place orders at all factory contractors so that they could produce products and deliver them on time. All departments of our bureau worked cohesively and together, so that we coped and delivered with the task on time!

Alexandr Shepel, Private Apartment residential design project images for SBID interior design blog, Project of the WeekWhat was your team’s highlight of the project?

Luckily, despite the time constraints, our client trusted us completely so our work was easy and successful. To me, it is very important when the customer can fully trust the creative flow of the designer and not make adjustments during the implementation of the project. I think this is the greatest achievement!

Throughout the design process our priority is always to exceed our client’s expectations and to ensure that they enjoy the journey as much as we do. And with this project, we certainly achieved that!

Alexandr Shepel, Private Apartment residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

Questions answered by Alexandr Shepel, Chief Designer at Alexandr Shepel Architecture and Design

If you missed last week’s Project of the Week featuring stunning CGI visualisations for an apartment building near the sandy coastline of the Baltic Sea, click here to see more.

We hope you feel inspired by this week’s residential design! Let us know what inspired you #SBIDinspire

Alexandr Shepel Architecture and Design  | SBID International Design Awards

Alexandr Shepel, Private Apartment residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
Alexandr Shepel, Private Apartment residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
Alexandr Shepel, Private Apartment residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

Project of the Week

This week’s instalment of the #SBIDinspire interior design series features a typical Cape Dutch style house with a traditional thatch roof in the village of Franschhoek with a quirky, residential design. The vast white walls in this sunny Cape Town home takes full advantage of the abundance of sunlight to create and accentuate the feeling of space, letting the light flood throughout the property. With the bright, white freshness of this stunning holiday home, ACID+ integrated the client’s love of street art to inject the property with personality. Using authentic South African artworks and hand painted murals by South African artists to punctuate this white-washed home with vibrant splashes of colour.

Sector: Residential Design

Company: ACID+ 

Project: Franschhoek Cape Winelands

Project Location: Cape Town, Africa

ACID+, Franschhoek Cape Winelands residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

What was the client’s brief? 

To create a comfortable, creative interior and make good use of the fabulous outside space and views. The house was purchased on a whim by the clients when they visited Cape Town and the Western Cape for the first time and saw it advertised on their way to the airport to fly home. They fell in love with the area.

The house is a typical Dutch Cape style house with a thatch roof in the village of Franschhoek – beside the fabulous DeLaire Graff wine estate and extraordinary Babylonstoren wine farm in the Cape Winelands. The house also comprises of a separate guest suite with its own entrance, garden, terrace and even its own kitchen for guests to use, so they are able to enjoy privacy and meet up with other friends for sundowners [South Africans are avid Sundowners. Meeting up to drink the fabulous local wines and craft gins in the evenings while the sun sets]. The house is named ‘Rehoboth’, meaning a place to flourish. It was therefore important to balance social spaces whilst also offering privacy throughout the interior design scheme.

ACID+, Franschhoek Cape Winelands residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

What inspired the interior design of the project? 

It’s really all about the views and the garden. The garden was designed by the previous owner and the renowned, late landscape architect Anne Sutton when the house was built 12 years ago. Fragrant Lemon blossom, lavender, Iceberg roses, Murraya exotica, rosemary and snowdrift Thyme make for a perfumed Mediterranean garden.

The weather lends itself to almost year-round alfresco living, and that’s exactly what appealed to the clients; a Mediterranean climate in beautiful surroundings with excellent food and wine. The garden wraps around all sides of the house with various sitting, lounging, sunbathing and dining options to be used at different times of the day. The owners inherited the full-time gardener whom has cared for the garden since its creation. The house and gardens get sun all day from early morning to sunset and the separate entrances to the bedrooms means there is no post pool dripping through the house.

The client is a lover of street art, so we wanted to integrate this into the design of the home – bringing this concept throughout the interior, as well as on the exterior. The mural in the front garden was executed by a local street artist Wayne Becks. The mural in a guest bedroom is by Ana Kuni, a Ukranian model and artist living in Cape Town. Both artists works captured the owners eye instantly.

ACID+, Franschhoek Cape Winelands residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

What was the toughest hurdle your team overcame during the project?

The time of year the interior fit out was being done was over the Christmas holidays which was – unknowing to us – the only time of the year when everything closes down. It’s like Europe in summer when factory orders close. Everything closes down in October to February. It was their summer holiday! The time when everyone goes home to visit their families. This meant we had to ship furniture into Cape Town from Hong Kong which was fraught with difficulties and not something we would wish to repeat. This caused an ongoing saga for about 5 months!

ACID+, Franschhoek Cape Winelands residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

What was your team’s highlight of the project?

When the furniture finally arrived it was in perfect order. Not a single scratch and everything fitted in perfectly. All the art used to punctuate the property with pops of colour was purchased in South Africa and is by South African artist, filling the home with unique and colourful art which they loved. Again – everything came together in the end and worked together perfectly!

ACID+, Franschhoek Cape Winelands residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

Questions answered by Anji Connell, Design Director at ACID+ Anji Connell Interior Design

If you missed last week’s Project of the Week featuring a contemporary and environmentally-friendly design for a sustainable family home in Mexico City, click here to see more.

We hope you feel inspired by this week’s residential design! Let us know what inspired you #SBIDinspire

ACID+

ACID+, Franschhoek Cape Winelands residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

ACID+, Franschhoek Cape Winelands residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
ACID+, Franschhoek Cape Winelands residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
ACID+, Franschhoek Cape Winelands residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
ACID+, Franschhoek Cape Winelands residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

Join SBID

Find out more about our flexible membership structure.

Apply Online