Portview Fit Out residential design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

Chic, Contemporary & Classical Interior for Prestigious Mayfair Restoration

10:56 04 September in Residential Design

Project of the Week

This week’s instalment of the #SBIDinspire interior design series features a prestigious residential property in the heart of Mayfair with the restoration of a grade II listed townhouse in one of London’s most illustrious addresses for the rental market. Working in close collaboration with Schiller Beynon Interior Design, Shape London, and Cumming Corporation, Portview applied their artisan skills in craftsmanship to uncover a plethora of classical, period features that complement the chic, contemporary interior. Spread over five floors, the spacious property is the perfect retreat from the hustle and bustle of city living, with large, expansive rooms that boast opulent ceilings and ample natural light. Positioned just 0.1 miles from Hyde Park and 0.6 miles from Bond Street, the property offers the city’s most popular leisure destinations just around the corner.

Sector: Residential Design

Company: Portview Fit Out Specialists

Project: Mayfair Townhouse Restoration

Location: London, United Kingdom

What was the client’s brief? 

The brief was to inject the house with a new lease of life by restoring the beautiful period features throughout the property and combine them with new, premium quality finishes and a contemporary colour palette. Essentially, our task was to mix the old with the new to create a very understated, yet luxurious interior that is compatible with modern living.

What inspired the interior design of the project? 

As this was a residential refurbishment for the rental market, we used our experience in restoring listed properties to deliver an interior that retained its historical integrity to uncover and develop period features into a number of unique selling points.

The house comprises of two reception rooms, a large dining room, and a ground floor drawing room that is located just off the main entrance hall where a stunning console table made of marble, metal and painted wood, awaits. The vestibule area on the first floor – dressed minimally with beautiful basket weave oak flooring – is particularly impressive as an ideal space for entertaining guests.

The master bedroom occupies the second floor and benefits from a separate dressing room and marble clad bathroom that has been finished with a bronze trim and matching brassware. An additional three bedrooms are located on the third floor, each tastefully dressed to the same exacting standard.

From top to bottom, elements of surprise await guests at every level. A great example of this is a roof terrace which boasts stunning views of the surrounding area, ideal for relaxing in the sunshine or socialising casually with friends.

For the lower ground floor, a further bedroom (and bathroom) can be found. In addition, the family kitchen offers a more informal dining space and features a rear, private entrance via the patio garden.

What was the toughest hurdle your team overcame during the project?

Working with a listed building presents a number of unique challenges. In this case our biggest challenge was the grand nineteenth century staircase, which was actually installed in the mid-1800s from another building. To make it structurally sound, we had to work closely with our engineers and the listed building officer to position the staircase in the correct place, level it out and make it fit for purpose.

In addition, the basement comprised of a lot of small, tiny rooms that needed to be opened out to create more classically proportioned spaces that are in keeping with the architectural style of the building.

What was your team’s highlight of the project?

The transformation has really been quite remarkable and it’s all largely down to the great relationships we have with our project partners. The Portview team work tirelessly to ensure every detail is carefully considered and that every finish is crafted to the highest standard. The biggest highlight by far is the fact that we exceeded the client’s expectations and that they are very happy with the finished look.

Questions answered by Simon Campbell, Managing Director at Portview

If you missed last week’s Project of the Week featuring Discovery’s new, inspiring and 5-star green rated head office which stands as an architectural landmark in South Africa, click here to see more.

We hope you feel inspired by this week’s residential design! Let us know what inspired you #SBIDinspire

Portview Fit Out

 



Subscribe below to read more

By subscribing, you agree to be added to SBID’s mailing list. As the industry’s standard bearer organisation, we strive to bring you the most up to date news and access to exclusive industry content through our various newsletters.

Subscribe to our mailing list

* indicates required