Skip to main content

Please accept our Terms of Use.

This website uses cookies to improve your experience. By continuing to use the site you’re agreeing to our terms of use and privacy policy.

Project of the Week: SBID Awards Winners 2019

This week’s instalment of the #SBIDinspire interior design series features stunning residential CGI visualisations from the SBID Award winners for the CGI & Visualisation category with their cool, skyscraping penthouse project in London. Straddling the border between the Square Mile and Old Street, the Atlas Building takes in the best bits of both the City and East London. At 152 metres tall, it is Tech City’s newest and tallest residential addition, towering over all its surrounds. Ken Shuttleworth’s award-winning architecture practice MAKE has designed the building around nine enormous architectural blades, with a staggered design which creates a series of balconies and terraces.

Angel O’Donnell were commissioned by their client to design the incredible penthouse on the 38th floor. The design needed to be art-deco inspired whilst remaining current and cool, fit for the tech-titans that would be living in the building and working nearby. The client requested that Angel O’Donnell create CGIs in order to visualise the design within the space that would then also serve for marketing the apartment for letting purposes. Teaming up with the tech geniuses at Intermarketing, the team created CGIs that were truly astonishing, completely realistic and then topped off with a 360 degree walk through the penthouse.

SBID Awards: CGI & Visualisation Winner sponsored by Vectorworks

Company: Angel O’Donnell 

Project: The Atlas Building 

Location: London, United Kingdom

What was the client’s brief? 

Whilst the client had a very strong idea of their design aspirations, the penthouse was ultimately to be a rental investment, so AOD needed to use as much commercial insight into the designs that they were producing as possible, to ensure it was fitting of the penthouse setting but equally that the fit-out cost was affordable whilst commensurate to a high-value rental property.

Given the long lead time before the building’s construction was due to be finished, the client requested that Angel O’Donnell produce CGIs that would provide complete clarity on the designs AOD had produced, featuring the exact furniture, colour schemes and fabrics as they would need to serve for marketing purposes.

What inspired the interior design of the project? 

We started with the idea New York City and the Great Gatsby, inspired by our client’s love of art deco and being a Shoreditch sky scraper, it really was London’s answer to New York! The view is like no other in a tall building in London, you really can see an entire London cityscape, North, South, East and West, completely panoramic! So of course, if one thinks Gatsby design, they think retro Gatsby scales and we wanted to have this as a feature in the master bedroom headboard but how we could incorporate that in a modern sky scraper in East London was a challenge, to go all out art deco wouldn’t be right and it very much had to be a modern interpretation. Then on a trip to South of France, we were inspired by the all-round arches of the Pont Du Gard bridge near Nimes and felt by rounding off the Gatesby scales into arches, it gave the more modern look we were after! From there the design flowed, mixing modern, art-deco inspired loft with edgy Shoreditch penthouse.

What was the toughest hurdle your team overcame during the project?

Builders! Once the client had seen the fabulous CGIs and 360 degree walk through we had produced on our virtual reality goggles, he wanted the project complete as soon as possible. The challenge, however, was the main contractor who was struggling to finish the building so they could handover to the client and in turn to ourselves. We ended up having to work around the contractors which had impacts on snagging, the number of people on site and of course damage to our very expensive FF&E. However, at Angel O’Donnell, we take the view that there is no such word as “can’t” and everything is resolvable, so we put in some long shifts finishing at gone 1am to get the project finished and meet the client’s high expectations.

What was your team’s highlight of the project?

The comparison between the CGIs and the real thing! The CGIs were so realistic, it was easy to think that they were actual photographs, and when wearing the goggles, to believe you were in the actual apartment! Everyone was thrilled with the result and Intermarketing were able to add finesse to the visualisations that you just wouldn’t achieve from a typical render.

Why did you enter the SBID Awards?

Between Ed O’Donnell and myself, we’ve got 20 years’ experience within the design and real estate industry but always working for others. Having established Angel O’Donnell only a year ago, we wanted to enter an awards where just being shortlisted would be a huge honour and provide us with industry recognition of our own. We never imagined that in this short space of time we would be recognised for our talent and being shortlisted (let alone actually winning!) is testament to the hard work and long hours we’ve been putting in over the last 12 months!

Questions answered by Richard Angel, Co-Founder of Angel O’Donnell

If you missed last week’s Project of the Week featuring the SBID Awards’ Overall Winner 2019 with the non-invasive and nature-inspired property in Mexico, click here to see more.

We hope you feel inspired by this week’s CGI & Visualisation design! Let us know what inspired you #SBIDinspire

SBID Awards 2019 | CGI & Visualisation Winner sponsored by Vectorworks 

Project of the Week

This week’s instalment of the #SBIDinspire interior design series features stunning CGI visualisations for a 12-apartment residential building located 100 metres from the sandy coastline of the Baltic Sea. Neoklasika designed a welcoming entry lobby and hallways for the project; enclosed by the pine forest, the glass facade of the building lets nature flow in through the windows. The elegant proportions, nuanced colour palette and natural materials give the gallery-like interior a timeless touch. The lobby will work as an in-house library and host temporary art exhibitions and installations to give a dynamic atmosphere. The 3D model includes full interior visualisation of three floors and the surrounding landscape. The masterful and accurate representation of the interior project and the visualisation of the lighting scenography in both day and night-time views invites the viewer to imagine the future lobby in great detail and at different times of day.

Sector: Public Space Design

Company: Neoklasika 

Project: ER Clubhouse

Project Location: Jurmala, Latvia

What was the client’s brief? 

Neoklasika was commissioned to design a welcoming entry lobby and hallways for a twelve apartment residential building located hundred meters from the sandy coastline of the Baltic Sea. The lobby is planned to function as an in-house library and to host temporary art exhibitions, providing a dynamic creative ambience and contemporary space.

What inspired the interior design of the project? 

Being enclosed by a pine forest, the glass facade lets the nature enter through the windows. The inspiration of drawing visual parallels to the shapes and textures of the surrounding coastline landscape came quite naturally. The elegant proportions, nuanced colour palette and natural materials give the gallery – like interior a timeless touch. The wooden wall panels and the metallic structural beams resemble the tree trunks in the nearby forest, the mirror and glass reflections resemble ever-changing water surface and the light stone floor brings the feeling of seaside into the interior. Passing through the lobby, the art-déco-inspired leather furniture is reminiscent of seashells washed up on the shore.

What was the toughest hurdle your team overcame during the project?

We wanted to reflect the dynamics between the inside and outside to the maximum, showcasing the essence of the project. An intricate 3D model was created to visualise the multi-layered composition of materials, interior elements and colours. It includes full interior visualisation of three floors and the surrounding landscape. The representation of the interior project and the visualisation of the lighting scenography in day and night-time views invite to imagine the future lobby in the greatest detail.  Detailing and modelling the vast amount of interior details, custom-made elements and furniture in our in-house rendering studio was a time-consuming but very rewarding part of the project.

What was your team’s highlight of the project?

Achieving the balance between the grand scale of the lobby with a light and welcoming atmosphere was a personal success. One of the main project goals was to create a space which acts as a platform for  highlighting the dynamics of the surrounding nature. The large mirror panel was used strategically to reflect the changes in seasons and the weather, creating an ever-evolving live painting.

Why did you enter the SBID International Design Awards?

Neoklasika has been taking part in the SBID International Design Awards since 2015 and over the years seen SBID become a truly global, diverse and highly professional institution uniting the best industry experts. Each year the awards competition showcases the best of the interior design world and we are honoured to be a part of this community. Last year’s event was remarkable in its warm and welcoming atmosphere and the attention to detail in all the networking events was exceptional. The number of world-class companies that have taken part is an indicator of the quality and reputation of this event in the design world.

Neoklasika, ER Clubhouse public space design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

Questions answered by Karina Abike, Founder of Neoklaika

If you missed last week’s Project of the Week featuring a unique public space designed to create a world-class visitor facility for Triumph Motorcycles, click here to see more.

We hope you feel inspired by this week’s CGI visualisation for public space design! Let us know what inspired you #SBIDinspire

Neoklasika  | SBID International Design Awards

For the interior designer, the first step when working with clients is establishing a vision — to understand the client’s intent for the space. First, ask: what deficiencies are they trying to address? What attributes do they desire? We often refer to this as “space planning” and the goal is to generate efficiency for the final design.

Once you determine how they’d like to use the space, work to understand the client’s aesthetic desires. Here, it’s about creating the client’s vision, which involves so much more than just selecting paint colours, sofas, and chairs. It should be a back-and-forth to ensure the client trusts you. They should know you’re wholeheartedly considering their wishes.

This is where it’s essential for designers to utilise software for interior design. With Vectorworks, this kind of collaboration is not only obtainable, it’s a prime feature of the software.

Software for Interior Design article featuring Vectorworks rendering technology image for SBID Interior Design Blog

An interior rendering extracted from a panorama. Image courtesy of Vectorworks.

 

In the latest software update, Service Pack 3 (SP3), Vectorworks introduced an immersive panorama feature for viewing interiors. It’s an interactive, 360-degree model. It feels like you’re actually there, and you can invite the client to experience the rendering with you. The 3D views are photo-realistic and change in real-time as the designer makes edits. Once you make a change, it reflects everywhere in the project.

This feature is incredibly useful — it means the designer can incorporate the client’s feedback in a matter of seconds, then send a shareable web link whose file size is even compatible with social media.

It comes as part of an ever-rising design trend of cloud technology workflows — where data exists in nebulous space, accessible to anyone with permission. It’s simultaneously practical and feasible, with a reasonable learning curve. It makes working with clients easy, and makes realising their visions even easier.

Written by Wes Gardner

Vectorworks Architecture Industry Specialist in the US

(Cover image credits: A rendering of the Parramatta City Centre, a design by McGegor Coxall. Image courtesy of McGregor Coxall.)

Join SBID

Find out more about our flexible membership structure.

Apply Online