Skip to main content

Project of the Week: SBID Awards Finalists 2019

This week’s instalment of the #SBIDinspire interior design series features a striking yet stylish boutique hotel design in Germany’s fifth largest city; Moxy Frankfurt City Center emulates the exciting nightlife and eclectic scene of downtown Frankfurt with neon play area, modern guest lounge, urban aesthetic, vibrant wall murals and cool, artistic flair.

JOI-Design created Moxy’s new European guestroom brand standards and implemented them into this new-build project. This rethink led JOI-Design to also develop Moxy’s next generation of public areas featuring clean-lined, industrial architecture with a more “grown-up” vibe than previous locales. Multi-functional public areas fuse the urban with the urbane, picking up on the street culture and warehouse aesthetic prevalent downtown. Visible ceiling pipes and exposed concrete walls create “industrial chic” with a coordinated mix of stylish furniture, loud beats, humorous touches and textured details discovered upon second glance. Typeset artwork along with bear and bull references allude to the nearby stock exchange and the site’s former life as newspaper Frankfurter Rundschau‘s headquarters.

SBID Awards: Hotel Public Space Design finalist sponsored by Viva Lagoon

Practice: JOI-Design

Project: Moxy Frankfurt City Centre

Location: Hessen, Germany

Moxy Frankfurt City Centre, Germany. Image credits: SV Hotel

What was the client’s brief? 

Our brief was to fully understand the Moxy spirit and create a world that would allow it to flourish. We were initially commissioned to develop new guestroom brand standards for Moxy hotels in Europe, and then also to bring these to life through the Frankfurt property. It was important that our design would let guests soak up local culture.

Image credits: Courtesy of Christian Kretschmar for JOI-Design

Hotel public space design by JOI Design for Moxy Frankfurt City Centre hotel

Image credits: Courtesy of Christian Kretschmar for JOI-Design

What inspired the interior design of the project? 

Many things! Moxy’s target market is moving towards a digital nomadic lifestyle. The flexibility of mobile working has led to a greater mix between work with play, with short stays lasting one or two nights. These are travellers who fit everything into carry-on luggage and make the most of travel adventures with party nights out. At the same time, they also remain conscious of their health and wellbeing. As a result, the guestrooms are a relaxing retreat for sociable guests, places where they can rebalance with calm and organized interiors designed for maximum efficiency and minimal wastage. Closets aren’t needed, since travelling light means minimal storage is required, so we designed the latticed “functionality wall”.

In the public areas, influences from the site’s former life as newspaper Frankfurter Rundschaut’s headquarters appear through allusions to typography and journals. The nearby stock exchange also comes into play with bull and bear motifs referencing the rise and fall of market shares. A geometric bull sculpture hangs on a bare concrete wall, while a gigantic teddy bear welcomes guests with a wink. Located at the hotel entrance to attract the attention of passersby is a graffiti mural by Herakut, an internationally acclaimed artist duo with roots in Frankfurt.

Moxy Frankfurt City Centre, Germany. Image credits: SV Hotel

What was the toughest hurdle your team overcame during the project?

Marriott initially asked us to design guestrooms in line with the existing brand standards. As the project progressed, they asked us to develop the new Moxy identity, which of course we were very happy to do. The challenge came when they asked us to apply it to the new-build Frankfurt hotel at a very late stage in the project. The building was already under construction with the layout, power points, etc… for our first design, so we needed to work around these restrictions and make the guestrooms function as best possible with the new guidelines.

Also, the public areas floor area is not actually very large, but we needed to accommodate four zones as specified in Moxy’s standards: the library/work space; the welcome section; the F&B facilities; and the lounge. We created a layout with a natural, open feel that flows well from one space to the next.

Feature wall painted for hotel design by JOI Design for Moxy Frankfurt City Centre

Image credits: Courtesy of Christian Kretschmar for JOI-Design

Image credits: Courtesy of Christian Kretschmar for JOI-Design

Moxy Frankfurt City Centre, Germany. Image credits: SV Hotel

What was your team’s highlight of the project?

Creating a new destination in a style that is different for Frankfurt hotels, and within the exciting building designed by the respected Hamburg-based architect Hadi Teherani, was inspiring.

Herakut’s graffiti mural is one of our team’ favourite parts of the interiors. We specified the art should relate to the bull and bear theme and the stock exchange, while also instilling an impression of the locale. The result is a street art-styled mural that shows two children playing in bear and bull costumes – a young-spirited approach that hints at German fairytales and helps establish the lively, light-hearted atmosphere that attracts not only guests, but also locals wishing to work, relax or meet others.

Hotel public space design by JOI Design for Moxy Frankfurt City Centre hotel

Image credits: Courtesy of Christian Kretschmar for JOI-Design

Why did you enter the SBID Awards?

The SBID International Design Awards celebrate imagination, talent and commitment to interior design excellence across many types of projects around the world. It’s an honour to have our creativity and passion recognised by a highly respected professional organisation, the impressive award judges and our colleagues in the global design community.

Moxy Frankfurt City Centre, Germany. Image credits: SV Hotel

Questions answered by Corinna Kretschmar-Joehnk and Peter Joehnk, Co-managing Directors of JOI-Design

We hope you feel inspired by this week’s Hotel design! Let us know what inspired you #SBIDinspire

If you missed last week’s Project of the Week featuring fluid architectural curves with the V Line Cosmetic Center in Hong Kong, click here to see more.

SBID Awards 2019 | Hotel Public Space Design finalist sponsored by Viva Lagoon

Image credits: Courtesy of Christian Kretschmar for JOI-Design

Image credits: Courtesy of Christian Kretschmar for JOI-Design

Hotel public space design by JOI Design for Moxy Frankfurt City Centre hotel

Image credits: Courtesy of Christian Kretschmar for JOI-Design

Project of the Week: SBID Awards Finalists 2019

This week’s instalment of the #SBIDinspire interior design series features a private underground entertainment space for an ambitious London client. Nice Brew Design were commissioned to design the 530 square metre space which was built under an existing 1920s detached home in London. Working alongside the Architect and dealing with various restrictions, Nice Brew Design came up with a large open space with the use of visual zoning to divide up each entertainment area, but also ensure the space as a whole was unified through the interior design scheme and layout throughout. 

SBID Awards: Residential Design Over £1M finalist sponsored by THG Paris

Practice: Nice Brew Design

Project: Private Entertainment Space

Location: London, United Kingdom

What was the client’s brief? 

The space needed to include a large gym and shower room, WCs, two-lane bowling alley, dance area and DJ booth, an IMAX cinema to seat up to 20 people, bar area that would double up as a meeting space, a wine room, pool table and various seating areas – including an area with five screens for multi-screen sport watching.  The space was going to have various types of end-users; the family, teenagers and friends – but was also going to be used for large corporate events and needed to have a sophiscated AV and lighting system, as well as be hard-wearing where possible.

What inspired the interior design of the project? 

The Art Deco style was our background inspiration, as well as creating the atmosphere and style of a traditional Gentleman’s club. However, the design concept actually resulted in a more modern, minimal take on this.

What was your team’s highlight of the project?

The opportunity to work on such a varied project was fantastic. At times it felt like 5 projects in one! Design work started in 2015 with construction kicking off early in 2016 and the project completing in November 2018. As such it was a detailed and an all time consuming project. Finally seeing the designs realised after so much time was definitely the highlight.

What was the toughest hurdle your team overcame during the project?

Two things stand out. Firstly the acoustics of the space. Noise from music, and in particular the bowling alley, needed to be retained within the basement and it was essential that it didn’t travel into the house or the gardens above, as it is a residential area.  Acoustic plaster from Stil acoustics was used on the ceilings; acoustic glass and doors were specified for the glass encased staircase that leads to the main house and the wine room, as well as to the floor to ceiling bronze doors that separate the house and bunker staircase. The bespoke bronze doors to the external entrance at underground level were also acoustic specified and a copper clad box that encases the external staircase from the garden level was designed to further ensure noise was kept below ground.

Another challenge we faced was that the space was restricted. Position was governed by the fact that The Bunker needed to link to the main house above as well as have an external entrance. Originally the project was designed as a two storey bunker but it was then discovered that the existing borehole only went down 6m and a further test resulted in the conclusion that this would be a complex construction and was updated to a single storey proposal instead.

Why did you enter the SBID Awards?

We felt the project deserved to be recognised and the SBID Awards are the one to aim for within the industry!

Questions answered by Charlotte Jackson, Creative Director at Nice Brew Design

If you missed last week’s Project of the Week featuring a stunning Shanghai residence located in the heart of Shanghai’s Pudong district, click here to see more.

We hope you feel inspired by this week’s Residential design! Let us know what inspired you #SBIDinspire

SBID Awards 2019 | Residential Design Over £1M finalist sponsored by THG Paris

Project of the Week

This week’s instalment of the #SBIDinspire interior design series features a brand new classic and, at the same time, trending BBQ restaurant design concept for a fast-growing city in the Emirates. New to Dubai, it includes a central open barbecue fire-pit with six different grills from around the world. As visitors enter, they are stunned by the spectacular sight of brick brazier spanning from floor to high ceiling, taking centre stage and serving as the focal point of the entire space. Together with the striking open-fire barbecue-pit, guests are entertained and as much a part of the culinary action as they spectate their carnivore feast being prepared; AtmosFire is more than just a restaurant – it is a dining destination.

Sector: Hospitality Design

Company: 4Space Interior Design

Project: AtmosFire 

Project Location: Dubai, United Arab Emirates

4Space - AtmosFire

What was the client’s brief? 

Our client, already firmly established within the F&B industry and owners of its own famous and prestigious brand – Barbeque Nation, was seeking to build a BBQ restaurant with a design that is inspired by the traditional grilling techniques from all over the world.

4Space, AtmosFire restaurant design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

What inspired the interior design of the project? 

The main inspiration is the fire pit – where people gather around to enjoy a sumptuous meal while sharing life stories. We pitched the concept of having a central open fire pit with 6 different grills that will cater the best meats around the globe.

4Space, AtmosFire restaurant design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

What was the toughest hurdle your team overcame during the project?

There were a few hurdles we had to overcome to make sure the restaurant design could be executed safely and effectively:

  • Executing the Brazier and the brick installation – It was spanned from a double height ceiling that made it more difficult to complete.
  • Placing the 2 tons fire pit in the centre that is surrounded by the seating area.
  • MEP design – a major challenge is to ensure a good ventilation bringing comfort to people sitting around the fire pit.

4Space - AtmosFire

What was your team’s highlight of the project?

The spectacular sight of massive brick brazier spanning from the floor to high ceiling, taking centre stage, serves as the major highlight of the entire restaurant design scheme. Another highlight will be the fire pit itself. It came from a well-known brand in UK – Clay Oven. They customise different grilling techniques depending on the requirements of their client. In addition, the seating area on the central pit can be a highlight as well. It was designed to socialise and be part of the action. Guests can experience the finest meats prepared and aged onsite and then grilled and roasted to perfection.

Seeing how the individual design elements we specified came together was also an exciting moment for us; the terrazzo material that had been applied to most of the spaces – floor, walls, tables, and counter tops was as a result of our design vision and gave us the ability to achieve a contemporary yet classic look. We added corten steel walls on the ground level with ember linear lighting inspired by the grilling effect on the meat. The ‘broken bricks’ effect on the ceiling and walls creates a shift between the sleek surfaces to an aged appearance to create an atmosphere of classic history in one of the world’s youngest cities where residents and visitors crave a vision of heritage. A mild black steel was applied to the meat agers cabinet; also around the pit area. This design continues to provide the design theme of contemporary and aged imperfection. The mezzanine floor presents a pleasant surprise as the detail of the upholstery, joinery and finishes is punctuated by perfect lighting to create light yet a calm dining atmosphere. Our materials were used to allow maximum creativity from several viewpoints at every angle of the dining area and bar. The dining chairs are 100% leather upholstery.

4Space, AtmosFire restaurant design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

Questions answered by Firas Alsahin, Design Director at 4Space Interior Design

If you missed last week’s Project of the Week featuring a contemporary kitchen design in sleek, bold tones to blend into its surrounding architecture, click here to see more.

We hope you feel inspired by this week’s hospitality design! Let us know what inspired you #SBIDinspire

4Space Interior Design | SBID International Design Awards

4Space, AtmosFire restaurant design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
4Space, AtmosFire restaurant design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
4Space, AtmosFire restaurant design project images for SBID interior design blog, Project of the Week
4Space, AtmosFire restaurant design project images for SBID interior design blog, Project of the Week

Join SBID

Find out more about our flexible membership structure.

Apply Online