Mall Design

Project Of The Week – Harvey Nichols, Knightsbridge

17:58 19 September in Business, Design, News, Thoughts, Tips

This week’s instalment of the #SBIDinspire series features an insightful and gallery-esque re-imagination of interior design and visual merchandising for high-end retail spaces. Portview Fit-Out was assigned with the task of implementing the new flagship store design for Harvey Nichols in Knightsbridge.

Harvey Nichols is one of the world’s leading luxury retailers, renowned for its exclusive edit of the most prestigious brands across womenswear, menswear, accessories, beauty, food and wine. In 2015, an ambitious overhaul of the iconic flagship store in London’s Knightsbridge began with the Menswear department and in 2016, the Beauty department. Portview Fit-Out transformed the interiors of the two departments to enhance the overall shopping environment for style savvy, London shoppers. The Menswear department moved away from the traditional shop-in-shop format to become a collection of specialised boutiques where rooms are treated as a gallery of installations. The Beauty lounge features 221 brands and includes a fragrance space with a selection of over 75 scents.

Company: Portview, Universal Fit-Out Specialists

Project: Harvey Nichols, Knightsbridge

Project Location: London, United Kingdom 

What was the client’s brief?

The brief was to turn tradition on its head and, quite literally, think outside the box by moving away from the typical “shop-in-shop” format that is more commonly associated with department stores. We then applied “controlled disruption” to create a space that is effortlessly innovative and alluring.  

What inspired the design of the project? 

We worked closely with designers Virgile + Partners to bend the rules of modern design and deliver an awe-inspiring interior that is the absolute expression of contemporary luxury. From creating a collection of specialised boutiques in the two-storey Menswear department; where rooms are treated as a gallery of eclectic art installations, to the new open floor design in the Beauty Lounge; which nurtures ease and creativity in equal measure, we delivered an exceptional interior that has redefined the shopping experience. 

What was the toughest hurdle your team overcame during the project?

A project of this size and scale is always met with challenges. In this case, two existing load-bearing walls measuring 600 millimetres wide needed to be removed using a jacking system to open the space up and create a sense of fluidity. This required installing a large steel frame to support the five storeys above, which proved to be a challenge due to the phased renovation of each section giving us very limited space to manoeuvre in.  As always, we rose to the challenge to enable the successful completion of the project on time.    

What was your team’s highlight of the project?

For the menswear department, we loved applying the design principles of ‘controlled disruption’ to juxtapose traditional, luxury fabrics with more architectural, textured materials. This includes 5,200 egg cups, pebble dash, stained plywood in sculpted 3D patterns, brick slips, and slate roofing tiles, to create a sense of movement and add visual weight. Working with unconventional materials was a great experience and the completed look is exceptional. 

Why did you enter the SBID International Design Awards?

We know that the design and fit-out of Harvey Nichols’ Menswear and Beauty Lounge departments in Knightsbridge is world class and it deserves to be recognised on a global scale. Projects that are shortlisted for the SBID International Design Awards are the best in the industry and often set the precedent for future design trends to follow. The new interior of Harvey Nichols, Knightsbridge, is no exception as it delivers a new hallmark in luxury department store design that has never been seen before. That’s why we entered the SBID International Design Awards and are delighted to be shortlisted.  

Questions answered by Simon Campbell, Managing Director at Portview Fit-Out. 

To ensure you are kept up to date with the latest inspiration sign up for our newsletter and follow us on social media.

If you missed last week’s Project of the Week with March & White for the Devonshire Club, click here to see more

Entries to the SBID Awards 2017 are now closed. To find out more about booking a table, click here

We hope you feel inspired! Let us know what inspired you #SBIDinspire

Portview Fit-Out | SBID International Design Awards 2017



Subscribe below to read more

By subscribing, you agree to be added to SBID’s mailing list. As the industry’s standard bearer organisation, we strive to bring you the most up to date news and access to exclusive industry content through our various newsletters.

  • Get your copy of eSociety
  • No, Thanks Let me see the website.

    SBID respects and protects your privacy and will not share your details with any third party.